ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Στις 12 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, διαθρησκειακή συνάντηση Ευρωπαίων εκπροσώπων χριστιανικών Εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Για πολλοστή φορά οικοδεσπότης ήταν ο κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρρόσο,
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μαζί του προήδρευσαν ο κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο κ. Λάζλο Σουριάν, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέμα της συνάντησης φέτος ήταν: «Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών: θέτοντας τις παραμέτρους για την αυριανή κοινωνία στην Ευρώπη». Στην επιστολή που απέστειλε στους προσκεκλημένους του ο κ. Μπαρρόσο τόνισε μεταξύ άλλων ότι θεωρεί σημαντική την συμβολή των Εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το μέλλον της Ευρωπαϊκής κοινωνίας, η μετάδοση της εμπειρίας και της γνώσης από τη μια γενιά στην άλλη, καθώς και η φροντίδα για εκείνους που έμειναν στο περιθώριο της κοινωνίας, αποδυναμωμένοι λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.




Από πλευράς Ορθοδόξων εκπροσώπων έλαβαν μέρος στη συνάντηση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νήφων, Αρχιεπίσκοπος Ταργοβιστίου και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος. Μαζί τους προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος στη συζήτηση, όλοι από την Ευρώπη, Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες επίσκοποι, ραβίνοι και μουσουλμάνοι εκπρόσωποι εβραϊκών και ισλαμικών κοινοτήτων.



Περισσότερες πληροφορίες για την συνάντηση με κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ, στην δική του παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε αφ’ ενός τις δυσμενέστατες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σήμερα, και μάλιστα οι νέοι, υπογράμμισε όμως ταυτόχρονα δραστηριότητες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, που εκπέμπουν αχτίδες αισιοδοξίας και αξίζουν την στήριξη και ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας σε μια επίδειξη αλληλεγγύης και πειστικής μαρτυρίας ότι οι Ευρωπαίοι τελικά μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Η ομιλία του Πανιερωτάτου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα (αγγλιστί).



Κατά την συνέντευξη τύπου, δημοσιογράφος ερώτησε τον Πανιερώτατο γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος δεν πληρώνει φόρους, ώστε να στηρίξει έτσι οικονομικά τους δοκιμαζόμενους Έλληνες. Ο Πανιερώτατος αφού διέψευσε με στοιχεία τις κατηγορίες τόνισε την σταθερή διαχρονική στήριξη που έχει προσφέρει η Εκκλησία της Ελλάδος στον τόπο και τους κατοίκους του, μάλιστα χωρίς διακρίσεις καταγωγής ή θρησκείας, και κατέληξε με την διαβεβαίωση ότι πάντα η Εκκλησία της Ελλάδος, με όλες της τις δυνάμεις, θα συμπαρίσταται σε κάθε εποχή στους λιγότερους ή περισσότερους δοκιμαζόμενους ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοηθείας.






ΠΗΓΗ:amen.gr

Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ