ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΑΛΑΜΑΝΟ

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τον πρόωρο θάνατο του ζωγράφου Σπύρου Αλαμάνου. Συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές του θα τιμήσουν τη μνήμη του μπροστά στο σπίτι που πέθανε (στην ανώνυμη μικρή πλατεία κοντά
στο «Μικρό Καφέ» (1η πάροδος Δελβινιώτη 2). Εκεί μπροστά, περίπου από 7 έως 9 μ.μ. (χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ώρα έναρξης και λήξης της εκδήλωσης) θα τιμήσουμε τη μνήμη του εξαίρετου Κερκυραίου ζωγράφου τελώντας τρισάγιο στη μνήμη του, συζητώντας γι’ αυτόν, πίνοντας ένα αναψυκτικό και θαυμάζοντας μερικά έργα του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με φροντίδα των συγγενών του, της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και του «ψυχοπατέρα» του (όπως τον αποκαλούσε ο ίδιος) κ. Μπάμπη Ζώτου. Όσοι θυμούνται τον μεγάλο ζωγράφο και μπορούν να έλθουν, κι όσοι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του, είτε τον ήξεραν είτε όχι, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΑΛΑΜΑΝΟΥ
 Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1947, ο Σπύρος Αλαμάνος εργάζεται ακατάπαυστα στον εικαστικό χώρο, παρουσιάζοντας το έργο του μέσα από τη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη φωτογραφία. Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κέρκυρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κεφαλλονιά, στην Πάτρα και αλλού. Έχει φιλοτεχνήσει πολλές αφίσες με διάφορα θέματα.
 Έργα του έχει δεχθεί η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, η Δημοτική Πινακοθήκη Κερκύρας, η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος, η Πινακοθήκη της Ιονικής Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής, το Μουσείο Σολωμού Κερκύρας, η Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του ανήκει σε ιδιωτικές συλλογές. Συνεργάστηκε με την ΑΝΕΔΚ, συμβάλλοντας με τα έργα του στην τουριστική προβολή της Κέρκυρας. Υπήρξε δάσκαλος της Καλλιτεχνικής Σχολής Κερκύρας από το 1984 ως το 1991. Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και στη συνέχεια εργάστηκε, ως γραφίστας στο εργαστήρι του Παναγιώτη Γράββαλου.
Πρωτοπαρουσιάστηκε ως ζωγράφος το 1971 και την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για τη φιλοτέχνηση της αφίσας της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης. Επίσης βραβεύτηκε για τη δημιουργία του μόνιμου σήματος της Ναυτικής Εβδομάδας. Το 1975 συμμετέχει στην Πανελλήνια Έκθεση Ελλήνων Καλλιτεχνών. Φιλοτέχνησε επίσης το μόνιμο σήμα και την αφίσα του Φεστιβάλ Κερκύρας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αίθουσας Τέχνης Κερκύρας.
Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (για τα εικαστικά) του περιοδικού "Πόρφυρας". Το 1984 γίνεται τακτικό μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το 1985 είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του περίπτερου της Κέρκυρας στην έκθεση "Filoxenia '85" στη Θεσσαλονίκη, δουλειά η οποία βραβεύτηκε και παρουσιάστηκε στη Δ.Ε.Θ. Το 1988 έργο του επιλέχθηκε από το Ε.Ε.Τ.Ε. και παρουσιάστηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Ελληνικός Μήνας στην Τέχνη". Το 1993 η ελβετική εταιρεία φαρμάκων Roche εκδίδει το ημερολόγιό της στην Ελλάδα με 12 έργα του. Την ίδια χρονιά η Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Κερκύρας, κάνει αναδρομική παρουσίαση της δουλειάς του. Το 1994 φιλοτεχνεί για λογαριασμό του Δήμου Κερκυραίων τα τρία μετάλλια της Συνόδου Κορυφής.
Το 1995 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με θέμα "Η ζωγραφική του Σπύρου Αλαμάνου". Την ίδια χρονιά εκδόθηκε από το συγγραφέα Π. Κρανιδιώτη το βιβλίο "Προσωπικές Πηγές και Λόγος της Πλαστικής Εικόνας", το οποίο αναφέρεται στο έργο του καλλιτέχνη, σε έκδοση "Ανοιχτού Θεάτρου".
Το 1997 συμμετέχει σε ομαδική έκθεση στη Βενετία που οργάνωσε το Βυζαντινό Ινστιτούτο Ελληνικών Μελετών, σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Βενετίας, στη μνήμη του Γιάννη Ρίτσου. Το 1998 εκδίδει το βιβλίο "Εκ βαθέων". Το 2000 εκδίδει το βιβλίο "Αποτύπωμα". Το ίδιο έτος η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κερκύρας εκδίδει το "Έργο", με αποσπάσματα των μελετών του. Το 2001 επιμελείται για λογαρισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το βιβλίο "Ευθύς  εγέμισε άνθη". Το 2002 εκδίδει το βιβλίο λόγου και εικόνας με τίτλο "Τα υψίπεδα".
Σημείωση: Είμαι βέβαιος ότι ο πολύ καλός μου φίλος, ο ενάρετος, ο απλούς και αγαπητός σε όλους τους Κερκυραίους Σπύρος, αναπαύεται αιώνια, «εν χώρα ζώντων» και εμείς θα τον θυμόμαστε, ως τον γνήσιο Κερκυραίο καλλιτέχνη, με τις πολλές αρετές και την ψυχή μικρού παιδιού. «Αιωνία σου η μνήμη φίλε».  Σε μνημονεύω πάντα.
ΜΕΡΙΚΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ 

Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ