ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ

 


(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ).Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για την επαναδιαπραγμάτευση, τη λαθρομετανάστευση, τα ισοδύναμα μέτρα και πολλά άλλα, στην Κοινοβουλευτική 
 
 
Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας...
- Συνεχής επαναδιαπραγμάτευση σε πρίζοντα τετραετίας.
- Απογορεύεται να αποτύχουμε, θα πετύχουμε.
- Διορθώνουμε τα λάθη δεκαετιών.
- Θα σταματήσουμε τη λαθρομετανάστευση.
- Είναι (για τον ΣΥΡΙΖΑ) ανεύθυνοι και δεν θα τους περάσει.
- Εχουμε βρει ισοδύναμα μέτρα για να μην βαθύνει κι άλλο η κρίση.
- Θα αυξήσουμε το κύρος της Ελλάδας.
- Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.
Διαβάστε αναλυτικά
Κλείσαμε τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης, και μπορούμε να κάνουμε τώρα ένα πρώτο απολογισμό πού στεκόμαστε:
Στις 17 Ιουνίου ο ελληνικός λαός μας ανέδειξε πρώτο κόμμα.
Έδωσε σαφή εντολή να μείνουμε στο ευρώ, να αποκρούσουμε την πολιτική όλων εκείνων που επιδίωκαν μονομερείς ενέργειες που θα έθεταν τη χώρα έξω από την ευρωζώνη, αλλά και ζήτησε να αλλάξουμε τις πολιτικές της ύφεσης.
Και να το κάνουμε μαζί με άλλα κόμματα που διάλεξαν κι αυτά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την αναστροφή της ύφεσης.
Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες, σχηματίσαμε τρι-κομματική κυβέρνηση μακράς πνοής, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία!
Μέσα σε δύο μέρες από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, συμφωνήσαμε και την προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων με ορίζοντα τετραετίας! Επίσης για πρώτη φορά στα τελευταία 38 χρόνια…
Και με την προγραμματική σύγκλιση που πετύχαμε, μπήκαν σε κοινό πρόγραμμα πράγματα πιο θαρραλέα, απ’ όσα τόλμησε ποτέ να διακηρύξει μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, τις τελευταίες δεκαετίες!
Και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Και στον τομέα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στην Οικονομία. Και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων του πολιτικού συστήματος. Και στον τομέα ανακήρυξης της ΑΟΖ και εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της Ελλάδας. Και στον τομέα Ασφάλειας των πολιτών και αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Μια ολόκληρη ιστορική περίοδος δισταγμών, εμμονών, αγκυλώσεων και προσκόλλησης σε παρωχημένα στερεότυπα, τελείωσε!
Σήμερα, κατά σύμπτωση, κλείνουν 38 χρόνια από τη μεταπολίτευση του 1974.
Κρατάμε ως κόρη οφθαλμού τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις της εποχής εκείνης, που φέρουν τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Αλλά αφήνουμε πίσω οριστικά, τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν εκ των υστέρων: το λαϊκισμό, τον κρατισμό, την «αναδιανομή» εισοδήματος που δεν υπάρχει, τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από κυκλώματα επιτήδειων, την ασυδοσία των συντεχνιών, την ατιμωρησία των παρανόμων, τη δημιουργία ασύλου για πάσης φύσεως παράνομες πράξεις στα Πανεπιστήμια, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τη συνεχή υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας και τη συσσώρευση χρέους που πνίγει τη χώρα.
Ο Ελληνικός λαός αποφάσισε με δημοκρατικό τρόπο να αφήσει πίσω όλες αυτές τις ασθένειες.
Αλλά αποφάσισε ταυτόχρονα, να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του. Να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί του το ζητούν κάποιοι, αλλά γιατί έπρεπε από καιρό να το είχε κάνει.
Να διατηρήσει στο ακέραιο τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης – τον εκμηδενισμό του ελλείμματος, τη μείωση του χρέους, τις διαρθρωτικές αλλαγές – αλλά και να παραμερίσει όσα τον εμποδίζουν να πιάσει του στόχους αυτούς: κυρίως τις πολιτικές που προκαλούν ύφεση, που παραλύουν την οικονομία και διαλύουν την κοινωνική συνοχή.
Αυτή την εντολή μας έδωσε, παράλληλα με την απαίτηση να παραμείνουμε στο ευρώ και να προχωρήσουμε σε συνεργασία με άλλα κόμματα που έχουν παρόμοιους στόχους.
Κι αυτή την εντολή εμείς σεβαστήκαμε. Και θα τιμήσουμε ως το τέλος.
Ο Ελληνικός λαός έδειξε πολύ μεγάλη πολιτική ωριμότητα.
Τώρα το πολιτικό σύστημα οφείλει να ξεπεράσει τον προηγούμενο εαυτό του και να δείξει αντίστοιχη ωριμότητα.
Με δύο άμεσους στόχους:
* Πρώτον, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού, χωρίς την οποία κανένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
* Και δεύτερον, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, πράγμα απαραίτητο για να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και το κύρος και την ισχύ της Ελλάδας, να καταπολεμήσουμε την ύφεση και να βγούμε από την κρίση.
Κι αυτό ακριβώς υποσχόμαστε: Ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση!
Θα δώσουμε ξανά στους Έλληνες την αξιοπρέπειά τους και το σεβασμό που τους αξίζει.
Την ώρα που αναλάβαμε αποκαλύφθηκε ότι η φετινή ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 7%!
Πρώτος μας στόχος να φρενάρουμε την ύφεση και να αρχίσει η ανάκαμψη.
Να σώσουμε θέσεις εργασίας και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Σήμερα η ανεργία πλησιάζει το 24%.
Και μέσα σε μια τετραετία μπορούμε να την κατεβάσουμε στο 10%!
Μέσα σε τέσσερα χρόνια η ανεργία μπορεί να υποχωρήσει από το υψηλότερο σημείο που έφτασε ποτέ στις τελευταίες δεκαετίες, στο χαμηλότερο σημείο που έφτασε από το 2009!
Μέσα στη φετινή χρονιά θα έχουμε αρχίσει να συγκρατούμε την ύφεση. Και στις αρχές του 2014 θα μπορέσουμε να περάσουμε στην Ανάκαμψη. Που παραμένει άπιαστο όνειρο εδώ και πέντε χρόνια.
Κι έτσι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την επαναδιαπραγμάτευση, η οποία θα είναι συνεχής, θα είναι βήμα-βήμα με ορίζοντα τετραετίας. Αλλά μπορούμε να την ολοκληρώσουμε και πριν την τετραετία. Και να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο. Εφ’ όσον κάνουμε τρία πράγματα:
-- Αν νικήσουμε μέσα στην Ελλάδα τις αντιστάσεις του παλιού που πεθαίνει.
-- Αν συνεχίσουμε να δείχνουμε προς τα έξω, ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.
-- Κι αν αποφύγουμε τις εσωτερικές έριδες και τις μικροκομματικές τριβές που τόσο ακριβά έχουμε πληρώσει στο παρελθόν.
Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος της επιτυχίας – για τη χώρα συνολικά, όχι μόνο για την κυβέρνησή μας.
Κι αυτόν το δρόμο έχουμε επιλέξει και υπηρετούμε από την πρώτη στιγμή.
Ήδη αυτή τη στιγμή η κρίση χρέους στην Ευρώπη περνάει νέο παροξυσμό. Αυτή τη φορά, όμως, με επίκεντρο άλλες χώρες, όχι την Ελλάδα. Αυτή τη φορά η Ελλάδα δέχεται τους κραδασμούς, δεν προκαλεί το σεισμό.
Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να θωρακίσουμε την Ελλάδα από την κρίση….
Φανταστείτε να ακούγαμε όσους ήθελαν να πυροδοτήσει η Ελλάδα την επόμενη κρίση!
Κάποιοι μας κατηγόρησαν ότι δεν κάναμε ακόμα – δηλαδή μέσα στις τρείς-τέσσερις εβδομάδες που μεσολάβησαν - την «επαναδιαπραγμάτευση»! Κι ότι δεν πιάσαμε ακόμα τους στόχους που θέσαμε με την προγραμματική μας σύγκλιση...
Μας κατηγορούν ότι δεν επιτύχαμε σε λίγες εβδομάδες, αυτά που διακηρύξαμε ότι είναι στόχοι τετραετίας!
Μας κατηγορούν ότι δεν καταφέραμε μέσα σε λίγες μέρες, αυτά που δεν έγιναν ποτέ ως τώρα!
Ότι δεν διορθώσαμε τα σφάλματα και τις στρεβλώσεις δεκαετιών!
Σε μια στιγμή που υπάρχουν σοβαροί κραδασμοί σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, μας κατηγορούν ότι δεν πήγαμε να εκβιάσουμε τους πάντες!
Σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν μεγάλες αναστατώσεις σε όλο τον γεωπολιτικό μας περίγυρο, μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε διεθνή απομόνωση της χώρας. Και σε πρωτοφανή αποδυνάμωσή της.
Αλλά εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αυξήσουμε το κύρος της Ελλάδας, όχι για να την απομονώσουμε διεθνώς.
Βρισκόμαστε εδώ για να αυξήσουμε την ισχύ της. Όχι για να την αποδυναμώσουμε πλήρως.
Βρισκόμαστε εδώ για να βγάλουμε την Ελλάδα από το «κάδρο» της ευρωπαϊκής κρίσης. Όχι για να την κρατήσουμε στο επίκεντρο αυτής της κρίσης.
Βρισκόμαστε εδώ για να διατηρήσουμε την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Όχι για να επισπεύσουμε την απομάκρυνσή της.
Βρισκόμαστε εδώ για να απαλλάξουμε τη χώρα από τις πιέσεις. Όχι για να την οδηγήσουμε σε πιο αδύναμη θέση, που θα την φέρει σε μεγαλύτερες πιέσεις.
Βρισκόμαστε εδώ για να αλλάξουμε τα υφεσιακά χαρακτηριστικά του Μνημονίου. Όχι για να οδηγήσουμε τη χώρα σε πολύ χειρότερα Μνημόνια.
Πώς θα επιτύχουμε τους στόχους μας;
Ποιο είναι το σχέδιό μας;
Αυτό που έχουμε ήδη πει – τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο:
Πρώτα θα δείξουμε ότι η χώρα σέβεται τους στόχους, που είναι και δικοί μας στόχοι.
Ύστερα θα δείξουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα πρέπει να γίνουν.
Ύστερα θα δείξουμε ότι για να πιάσουμε τους στόχους μας κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, κυρίως όσα επιτείνουν και βαθαίνουν την ύφεση…
Κι ύστερα θα αρχίσουμε να τα αλλάζουμε ένα-ένα, με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας, αφού στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος πλέον η άποψη πως μέτρα ανάκαμψης είναι απαραίτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι οποιουδήποτε προγράμματος σύγκλισης.
Ασφαλώς, η συμφωνία για επιμήκυνση του Προγράμματος είναι κάτι που θα επιδιώξουμε το ταχύτερο.
Ασφαλώς, η μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση και κάποια ανακουφιστικά μέτρα είναι πράγματα που κι αυτά θα τα επιδιώξουμε άμεσα.
Ασφαλώς, για κάποιες προηγούμενες δεσμεύσεις οριζόντιων περικοπών, όπως η νέα περικοπή των ειδικών μισθολογίων, ψάχνουμε να βρούμε – κι έχουμε βρει – ισοδύναμα μέτρα. Ώστε να μη βαθύνει κι άλλο η ύφεση…
Ασφαλώς, υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος που είχε συμφωνηθεί προ των εκλογών, καθυστερήσεις που πρέπει γρήγορα να επανορθώσουμε. Κυρίως με εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Όχι με νέα μέτρα…
Κι ασφαλώς υπάρχει η δέσμευση για μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια, την οποία θα τιμήσουμε. Γιατί είναι και δικός μας στόχος. Μη γελιόμαστε, υπάρχει ακόμα μεγάλη σπατάλη στο δημόσιο και πρέπει να περικοπεί. Κι εμείς πρώτοι θέλουμε να πάψει η Ελλάδα να ζητά κάθε τόσο δανεικά, για να καλυφθούν οι δημόσιες σπατάλες.
Αλλά η νέα προσέγγιση της κυβέρνησής μας είναι επιθετική: Όπου μπορούμε θα κάνουμε και παραπάνω από τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί.
Γιατί εμείς πρώτοι θέλουμε να πάψουμε μιαν ώρα αρχύτερα να βγαίνουμε «στη γύρα» για δανεικά κάθε τρείς μήνες…
Οι επενδυτές μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα, αν εμείς κάνουμε αυτό που οφείλουμε. Αν κόψουμε δραστικά τη γραφειοκρατία, κι ο,τιδήποτε διώχνει επενδύσεις. Σύντομα θα φέρουμε σχετικό νόμο…
Εντοπίσαμε τις συντάξεις μαϊμού πλήρως. Έτσι σταματά μια πολύ μεγάλη αιμορραγία. Και από το Σεπτέμβριο θα αναλάβει η δικαιοσύνη.
Και βάλαμε τάξη στις ΔΕΚΟ που αρνούνται να εφαρμόσουν ψηφισμένους νόμους για τα μισθολόγια. Έτσι θα υπάρξει κι εκεί εξυγίανση άμεσα.
Ήδη η Ευρώπη αναθάρρησε από τις προγραμματικές δηλώσεις και τα πρώτα μέτρα της νέας μας κυβέρνησης.
Αυτό το μήνυμα μας έδωσε και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπίλ Κλίντον, που επισκέφθηκε την Ελλάδα προχθές επικεφαλής ομάδας Ελληνοαμερικανών επενδυτών.
Ήδη ετοιμαζόμαστε να ξεμπλοκάρουμε την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, του ΕΣΠΑ. Αλλά κι έχουμε εξασφαλίσει να υπάρξει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία από το φθινόπωρο.
Ήδη μέσα σε ελάχιστο χρόνο καταπιαστήκαμε με όλα, κάνουμε πολλά κι ακόμα δεν αρχίσαμε…
Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις αποκρατικοποιήσεις στην αξιοποίηση της περιουσίας. Στείλαμε ήδη το μήνυμα αυτό. Και τώρα έχουμε ελάχιστο χρόνο για να αποδείξουμε ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε…
Κάθε διαπραγμάτευση στηρίζεται στην ισχύ που έχει η κάθε πλευρά.
Και κάθε επαναδιαπραγμάτευση στηρίζεται στην βελτίωση της σχετικής ισχύος, στη βελτίωση της θέσης μας, απέναντι στους δανειστές μας.
Πάμε λοιπόν σε επαναδιαπραγμάτευση, που θα είναι επιτυχής για μας, εφ’ όσον έχουμε βελτιώσει τη θέση μας.
Και θα έχουμε βελτιώσει τη θέση μας, εφ’ όσον δείξουμε ότι ξεκολλήσαμε, κάναμε βήματα, μειώνουμε τις αποκλίσεις από τους στόχους, κάποιες φορές ξεπερνάμε τους στόχους.
Αν το επιτύχουμε αυτό, κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί τις βελτιώσεις που ζητάμε. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, δεν έχει νόημα ό,τι κι αν ζητάμε…
Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι ξένοι αξιωματούχοι, που κάθε τόσο βγαίνουν και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει!
Τους θεωρώ – και το λέω ανοικτά και δημόσια – υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας! Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ότι μπορούν για να αποτύχουμε.
Δεν ξέρω πια, αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία.
Ξέρω όμως, ότι είναι ανεύθυνοι.
Και εν πάση περιπτώσει, δεν θα τους περάσει…
Η Ελλάδα βρέθηκε τελευταία χρόνια σε θέση απόλυτης αδυναμίας.
Θέλουμε να ενισχύσουμε τη θέση μας, για να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση και να επιτύχουμε καλύτερους όρους.
Και βιαζόμαστε να ενισχύσουμε τη θέση μας, για να επιτύχουμε καλύτερους όρους όσο γίνεται ταχύτερα.
Αλλά δεν πρόκειται να πάμε σε επαναδιαπραγμάτευση από θέση μεγαλύτερης αδυναμίας και αληθινής απόγνωσης.
Όσοι ανακάλυψαν την «επαναδιαπραγμάτευση» τώρα και μας ψέγουν που δεν την… κάναμε ακόμα, θέλουν η χώρα να πάει σε ρήξη με τους δανειστές της από τη χειρότερη δυνατή θέση!
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι...
Θα κάνουμε το σωστό για τη χώρα!
Θα εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει να εφαρμοστούν. Και θα αλλάξουμε αυτά που πρέπει να αλλάξουν, για να πιάσουμε τους στόχους μας…
Ακόμα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να τα επισπεύσουμε ανεξάρτητα από την επαναδιαπραγμάτευση.
Για παράδειγμα, θα αποκαταστήσουμε την αίσθηση ότι υπάρχει κράτος που νοιάζεται τον πολίτη. Κι ότι υπάρχει δικαιοσύνη…
Η ασυδοσία των συντεχνιών και των ισχυρών, αλλά και η ατιμωρησία των παράνομων, τέλος!
Δείξαμε στο προαύλιο της «Χαλυβουργίας» ότι εννοούμε αυτά που λέμε.
Μια ομάδα συνδικαλιστών είχε αποκλείσει ένα εργοστάσιο επί επτά μήνες, εμποδίζοντας όσους ήθελαν να πιάσουν δουλειά και οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους.
Το εργοστάσιο πήγαινε για κλείσιμο. Αυτό το σταματήσαμε.
Έχουμε απόλυτο σεβασμό για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κυρίως για το πιο ιερό: Το δικαίωμα στην εργασία! Το οποίο καταστρατηγούνταν και απειλούνταν άμεσα. Και το αποκαταστήσαμε. Τόσο απλά.
Και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά: Όταν μέσα σε τέτοια ανεργία, ασκούνται τέτοιες συνδικαλιστικές πρακτικές που απειλούν με κλείσιμο κι άλλα εργοστάσια, δεν θα μείνουμε αδρανείς να κοιτάμε απελπισμένους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους.
Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά. Αλλά για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχει εργασία! Αν βρεθεί κάποιος στην ανεργία, καταργούνται με τον πιο βάναυσο τρόπο όλα τα εργασιακά του δικαιώματα.
Κι όσοι υπερασπίζονται, τάχα τα δικαιώματα των εργαζομένων, στέλνοντάς τους μιαν ώρα αρχύτερα στην ανεργία, είναι ανάλγητοι! Είναι εχθροί και των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ακόμα, πολλοί μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή, αλλά υπερασπίστηκαν κατά καιρούς την εγκληματική δράση των κουκουλοφόρων, που αποτελεί την πιο εγκληματική αυθαιρεσία κατά της κοινωνικής συνοχής.
Δεν μπορεί ελάχιστοι «γνωστοί-άγνωστοι» να αναστατώνουν την πόλη κάθε τόσο, να καίνε μαγαζιά, να καταστρέφουν περιουσίες, να σπρώχνουν κόσμο στην ανεργία. Και κάποιοι να τους προστατεύουν. Και η Πολιτεία να μην αντιδρά…
Αυτά τελείωσαν! Θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε όλες εκείνες τις αλλαγές και τα μέτρα για να σταματήσει η εγκληματική ασυδοσία των κουκουλοφόρων. Για να αποκαλυφθεί ποιοι είναι και ποιοι βρίσκονται από πίσω τους. Και να δω τότε, αν θα βρεθούν κάποιοι να τους… υπερασπιστούν!
Αλλά κι αν θα βρουν το θάρρος να ζητήσουνε συγγνώμη που τους υπερασπίστηκαν στο παρελθόν…
Τέλος, θα τιμήσουμε στο ακέραιο την υποχρέωσή μας να σταματήσουμε τη λαθρομετανάστευση. Να την αντιστρέψουμε με πολιτικές μαζικού επαναπατρισμού. Και να πάρουμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα.
Το περιλάβαμε και στον προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων. Είπαμε ότι θα προσαρμοστεί η νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας σε όσα προβλέπουν οι σχετικές νομοθεσίες στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που έχουν αντίστοιχα προβλήματα με τα δικά μας. Και που συμβαίνει να έχουν ιδιαίτερα αυστηρή σχετική νομοθεσία…
Μόνο που εμείς έχουμε τα χειρότερα προβλήματα απ’ όλους. Γιατί εμείς είμαστε η πιο σημαντική «πύλη εισόδου» παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.
Δεν μπορούμε να έχουμε την πιο ελαστική και την πιο ελκυστική νομοθεσία για λαθρομετανάστες.
Αυτό θα αλλάξει! Και θα αλλάξει συναινετικά. Κι αυτό μπορεί να γίνει.
Κι όσο πιο συναινετικά αλλάξει, τόσο πιο ισχυρή και ανθεκτική θα είναι η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας.
Τέλος, θα προχωρήσουμε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Θα το κάνουμε κι αυτό, προσεκτικά, αλλά και αποφασιστικά. Θα το προχωρήσουμε συναινετικά.
Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των ενεργειακών φυσικών πόρων που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο μας. Και για την γεωπολιτική μας αναβάθμιση συνολικά. Αλλά και για να αλλάξει ο τρόπος που μας βλέπουν πολλοί. Πράγμα που θα ενισχύσει και τη θέση μας διεθνώς.
Δεν μπορεί η μικρή Κύπρος να το τόλμησε και να το πέτυχε και τώρα να επωφελείται, κι εμείς ακόμα να το παραπέμπουμε στις «ελληνικές καλένδες».
Δεν μπορεί να έχουμε ακίνητη περιουσία ανεκμετάλλευτη, και ορυκτό πλούτο ανεκμετάλλευτο και ενεργειακά αποθέματα ανεκμετάλλευτα, και η χώρα μας να παραπαίει υπερχρεωμένη και να κόβουμε μισθούς και συντάξεις και να παρακαλάμε για δανεικά, αλλά να μην κάνουμε τίποτε για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας!
Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει.
 Στην πολιτική λένε, «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος».
Τώρα, λοιπόν, ήλθε η ώρα να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.
Και να κάνουμε, όλοι μαζί, όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια.
Κι όσα ακόμα κάποιοι εμποδίζουν, ή κάποιοι προσπαθούν να αποτρέψουν, ή κάποιοι προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές.
Δεν θα τους περάσει…
Δεν υπάρχει Έλληνας, ούτε σοβαρό κόμμα, που να μη θέλει να βγάλουμε τις κουκούλες από εκείνους που καίνε, κάθε τόσο, τις πόλεις και τα όνειρα των ανθρώπων.
Δεν υπάρχει Έλληνας, αλλά ούτε και σοβαρό κόμμα, που να μη θέλει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία.
Όπως δεν υπάρχει Έλληνας, ούτε σοβαρό κόμμα, που να έχει αντίρρηση να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε τα κύματα των λαθρομεταναστών.
Όπως δεν υπάρχει κανείς, που να μη θέλει να προχωρήσουμε στην ανακήρυξη ΑΟΖ και στην αξιοποίηση του πλούτου μας, για να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα.
Όλες αυτές τις μάχες θα τις δώσουμε μαζί, εδώ στο Κοινοβούλιο. Γιατί εσείς είστε η πηγή της δύναμής μας. Η εγγύηση ότι η ανορθωτική μας προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, παρά την πολεμική, παρά τα εμπόδια.
Σε σας στηρίζομαι. Σε σας στηρίζεται πάνω απ’ όλα η χώρα.
Το συμπέρασμα είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι σχεδιάζουμε και τολμάμε σήμερα όλοι μαζί, αυτά που δεν τολμούσε να κανείς ούτε να διανοηθεί μέχρι πριν λίγο καιρό!
Αρκεί να δείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης.
Εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας.
Εντός κι εκτός του τρικομματικού συνασπισμού.
Κι αυτό θέλω να μεταφέρετε στις περιφέρειες σας: Ότι διορθώνουμε σήμερα τα σφάλματα δεκαετιών! Ότι το κάνουμε σε ένα διεθνές περιβάλλον δύσκολο και επικίνδυνο. Αλλά το κάνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Κι ότι αυτή την ενότητα κανείς δεν θα μπορέσει να διαταράξει. Κι αυτή την αποφασιστικότητα τίποτε δεν θα τη μετριάσει.
Ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Εσείς θα του πείτε την αλήθεια. Εσείς θα του εμπνεύσετε εμπιστοσύνη και Ελπίδα.
Γι’ αυτό υπολογίζω σε σας, τους βουλευτές. Στα χέρια σας κρατάτε, στα χέρια μας κρατάμε όλοι, την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε τη μοίρα της χώρας μας στα χέρια μας, έχουμε κάθε δικαίωμα να τολμήσουμε σήμερα αυτά που φοβόμασταν ως πριν λίγο, έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε αποφασιστικοί.
Το μόνο δικαίωμα που δεν έχουμε είναι να αποτύχουμε!
Όπως δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε τα γνωστά μικροκομματικά παιγνίδια μεταξύ μας, όταν η χώρα βρίσκεται στην αρχή μιας τεράστιες δημιουργικής προσπάθειας κι αντιμέτωπη, ακόμα, με σοβαρούς κινδύνους.
Τέτοιες στιγμές το να δίνουν κάποιοι μάχες προσωπικών στρατηγικών, μάχες οπισθοφυλακών, μάχες στα μετόπισθεν, όταν όλη η προσοχή μας πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, είναι ολέθριο.
Οι αντίπαλοι της κυβέρνησής μας παίζουν ακόμα τέτοια μικροκομματικά παιγνίδια. Και ο λαός θα τους αντιμετωπίσει όπως τους αξίζει.
Αλλά αν κάποιοι παίξουν τέτοια παιγνίδια και μέσα στην παράταξή μας, ο λαός θα τους αντιμετωπίσει ακόμα πιο αυστηρά.
Και πριν το λαό, θα τους αντιμετωπίσω εγώ! Στο όνομα του λαού…
Κάποιος ξένος αξιωματούχος ανέφερε πριν λίγες μέρες, ότι το έργο που αντιμετωπίζει η νέα Ελληνική κυβέρνηση είναι «Ηράκλειο».
Έχει δίκιο! Δεν ξέρω πως το εννοούσε αυτό που είπε…
Εμείς πάντως θα αποδείξουμε σύντομα, ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμα να εκπλήσσει ευχάριστα.
Και τους φίλους της. Και τους αντιπάλους της.
Και τον ίδιο τον εαυτό της καμιά φορά.
Κι αυτό σας ζητώ καταλήγοντας:
Ελάτε να εκπλήξουμε τους πάντες τους επόμενους κρίσιμους μήνες.
Με την αρετή της ενότητας.
Με την αρετή της αποφασιστικότητας.
Και με την αρετή της σύνεσης.
Πολλοί αμφισβήτησαν – μέσα κι έξω από την Ελλάδα – ότι διαθέτουμε αυτές τις τρείς αρετές.
Ελάτε να του διαψεύσουμε!
Και μαζί, να δώσουμε αξιοπιστία στη χώρα μας, αυτοσεβασμό στους Έλληνες και Ελπίδα στην Ελλάδα.
Να θυμάστε κάθε στιγμή:
Αν κερδίσουμε το στοίχημα, όλοι οι Έλληνες θα βγουν κερδισμένοι.
Και να είστε σίγουροι:
Θα το κερδίσουμε!
Και θα το κερδίσουμε για λογαριασμό ολόκληρου του Ελληνικού λαού.
Γι’ αυτούς που μας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.
Γι’ αυτούς που εμπιστεύθηκαν την κυβέρνησή μας μετά τις εκλογές.
Αλλά και γι’ αυτούς που στέκουν σήμερα απέναντί μας.
Δεν ασκούμε διακυβέρνηση για κάποιους.
Ασκούμε διακυβέρνηση για όλους τους Έλληνες.
Και γι’ αυτό, το στοίχημα θα το κερδίσουμε!
 ΑΠΟ: enikos.gr

Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ