ΜΟΛΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ



Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση The Blacksmith Institute, η πιο μολυσμένη περιοχή του κόσμου βρίσκεται στον Καύκασο: Είναι η πόλη Sumqayit του Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη σοβιετική περίοδο, η πόλη διέθετε
πλήθος χημικά εργοστάσια, που ρύπαιναν ετησίως το περιβάλλον με 120.000 τόνους βαρέα μέταλλα, πετρελαιοειδή και τοξικά αέρια. Μια από τις συνέπειες της πρωτοφανούς επιβάρυνσης που έχει δεχθεί η περιοχή είναι ότι τα κρούσματα καρκίνου εδώ είναι έως και 51 φορές υψηλότερα –αναλόγως του είδους του καρκίνου– απ’ ό,τι στην υπόλοιπη πρώην ΕΣΣΔ. Η συχνότητα των συγγενών δυσπλασιών, των σκελετικών παθήσεων και των νοητικών διαταραχών σε νεογέννητα παιδιά στην περιοχή είναι επίσης υψηλότατη. Η δεύτερη περιοχή στο σχετικό κατάλογο είναι το Chernobyl της Ουκρανίας. Οι επιπτώσεις από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της πόλης, το 1986, είναι ακόμη φανερές. Η πυρηνική ρύπανση επηρεάζει 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους πλήττονται από καρκίνο του θυρεοειδούς.

Πολύ υψηλά στον κατάλογο βρίσκεται και η πόλη Dzerzhinsk της Ρωσίας. Εδώ η μόλυνση προέρχεται από τα χημικά εργοστάσια και τις πολεμικές βιομηχανίας και έχει οδηγήσει σε ένα προσδόκιμο ζωής που δεν ξεπερνάει τα 45 χρόνια – 15 με 20 χρόνια λιγότερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ρωσία. Το Blacksmith Institute κατάρτισε τον κατάλογο με τη συνεργασία ειδικών από τα Πανεπιστήμια Johns Hopkins, Harvard και Idaho.


ΠΗΓΗ: science illustrated.gr /real.gr

Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ