ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ





ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Παρουσία ση του τόμου στην Αθήνα.
Μια «μυσταγωγική» πανδαισία απολαύσαμε, οι Κερκυραίοι της Αττικής, και όχι μόνο, στην καρδιά της Αθήνας και στην κατάμεστη αίθουσα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας στη «Στοά Βιβλίου», που πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του αφιερωματικού Τόμου-Λεύκωμα με θέμα «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», τον οποίο εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολης Κερκύρας,  Παξών και Διαποντίων Νήσων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαετούς Αρχιερατικής και
Ποιμαντικής Διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της κ. κ. Νεκταρίου.   
Παρόντες ήσαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄. Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην αίθουσα λόγου συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Παρόντες ήταν, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, η βουλευτής Κέρκυρας κ. Άντζελα Γκερέκου, ο πρ. Υπουργός Γιώργος Ρωμαίος, καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας του νησιού, κληρικοί και λαϊκοί, Πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων και άλλων φορέων. Χαιρετισμό  απέστειλαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Τρεπεκλής.            
 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, πραγματοποίησε την έναρξη της εκδηλώσεως, ο οποίος κατ’ αρχάς εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τους υψηλούς επισήμους, καθώς και προς όλο το πυκνό ακροατήριο και εν συνεχεία αναφέρθηκε στον σκοπό της εν λόγω έκδοσης του Τόμου, λέγων   μεταξύ άλλων ότι κύρια φροντίδα του, ως Επίσκοπος είναι η διακονία του λαού του Θεού της Ιεράς Μητροπόλεως, που η Ιεραρχία της Εκκλησίας τον εξέλεξε. «Ο Επισκοπικός θρόνος φαίνεται στα μάτια των ανθρώπων κάτι υψηλό. Μόνο όσοι ξέρουν αληθινά τι σημαίνει να καλείται από την Εκκλησία, να σηκώνει το Σταυρό, όχι μόνο το δικό του αλλά και των πιστών, μπορούν να καταλάβουν, ότι οι χαρές είναι λίγες. Η αίσθηση του χρέους έναντι Θεού και ανθρώπων δεν αφήνει τον Επίσκοπο να δει τον κόσμο και τη ζωή με τον τρόπο που νομίζουν πολλοί. Ένας Επίσκοπος, όμως, ζει τη χαρά στην επαρχία του να έχει το προνόμιο να ζει τον έναν από τους δυο πνεύμονες της εκκλησιαστικής μας ζωής, τον μοναχισμό, ο άλλος είναι η ενορία. Στα μοναστήρια ο Επίσκοπος θυμάται και επαναβιώνει την ασκητική ζωή, την οποία και ο ίδιος έζησε πριν ανέβει στο αξίωμά του. Όταν λειτουργεί στην Αγία Τράπεζα των μοναστηριών ενώνει την προσευχή του με το κομποσκοίνι των μοναχών και γίνεται ένα μαζί τους. Όταν διδάσκει, κηρύττει το λόγο του Θεού την ίδια στιγμή διδάσκεται από την κατάνυξη του καθολικού της Μονής». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στην έκδοση του Τόμου, λέγων ότι η έκδοση ενός ακόμη τόμου, οφείλεται στην     κατάδειξη της πνευματικής κληρονομιάς και της ιστορία των ιερών μονών της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νησιών, όπου η ύπαρξη τους, προσφέρει, τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους ευσεβείς προσκυνητές της Κέρκυρας, μεγάλη πνευματική αγαλλίαση, κουράγιο πίστη και ελπίδα, για τη ζωή. Τις ιερές Μονές της φροντίζουν ευλαβέστατοι και αφοσιωμένοι μοναχοί και μοναχές, οι οποίοι προσεύχονται και αγωνίζονται, όχι μόνο για την προσωπική τους σωτηρία, αλλά και όλου του κόσμου, σε μια εποχή, που έχει ισοπεδώσει τη ζωή και τον άνθρωπο. Βρίσκονται εκεί γιατί επιθυμούν να βιώνουν την κατά Χριστόν ζωή και κοινωνία. Μέσα από αυτήν την επιλογή τους διασώζουν την ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Κύριο μέλημά τους είναι να προσεγγίσουν τον κάθε προσκυνητή, να του μιλήσουν για το Θεό, να του πουν την αλήθεια του ορθόδοξου βιώματος και να του δώσουν το μήνυμα της σωτηρίας. Οι μοναχοί μας συμβάλλουν και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και του κάλλους, που προίκισε ο Θεός τα νησιά μας, την Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Διαπόντια. Εν κατακλείδι ο Μητροπολίτης Κερκύρας υπογράμμισε, ότι στις δύσκολες εποχές τις οποίες διέρχεται η πατρίδα μας, η πίστη στο Θεό, το ήθος της ασκητικότητας και όχι της καταναλωτικής αυτάρκειας και φιληδονίας, όπως επίσης και ο πολιτισμός μας, που είναι δεμένος με την Ορθοδοξία, αποτελούν πυλώνες τις πίστεως, που δεν πρέπει να αδιαφορούμε.
Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, απένειμε εύσχημες  ευχαριστίες εις όλους τους συντελεστές και συνεργάτες της έκδοσης του Τόμου, καθώς επίσης και εις όσους έχουν προλογίσει το έργο. Εξόχως δε, ευχαρίστησε την Αυτού θειοτάτην Παναγιότητα του Οικουμενικού Θρόνου κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς και τον παρόντα Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί, εκ νέου την Κέρκυρα, προκειμένου να γνωρίσει και άλλα μοναστήρια, κυρίως των Παξών, διότι στην τελευταία επίσκεψή του, δεν πρόλαβε να μεταβεί στους Παξούς και να ευλογήσει τους ευσεβέστατους κατοίκους του νησιού, που θέλουν να λάβουν την ευλογία του. Ευχαριστίες, επίσης, εξέφρασε και προς τον Πατριάρχη Μόσχας. Ευχαρίστησε ακόμη την Αρχαιολόγο κ. Λίτσα Ι. Χατζηφώτη, διότι επιμελήθηκε την διόρθωση όλων των κειμένων του τόμου. Και βέβαια δεν παρέλειψε να εκθειάσει τον εμπνευσμένο και χαρισματικό υπεύθυνο Φωτογραφίας κ. Δημήτρη Ταλιάνη, που μαζί με τους συνεργάτες του ανέλαβαν τη διακόσμηση του τόμου με τις άφθαστου κάλλους και ωραιότητας φωτογραφίες τους.
Τέλος, τιμής ένεκεν, προσέφερε σε ένα αντίτυπο του τόμου, σε δερματόδετη έκδοση εις τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, ευχαριστώντας τον για το αμέριστο ενδιαφέρον του για το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και για την ευγενική του παρουσία στην εκδήλωση.
Αμέσως μετά ο συντονιστής και παρουσιαστής της εκδήλωσης ο καταξιωμένος δημοσιογράφος κ. Κώστας Σερέζης, κάλεσε στο βήμα τη βουλευτή Κέρκυρας κ. Άντζελα Γκερέκου, η οποία ομίλησε με θερμά λόγια για το πολύ σημαντικό πνευματικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Επίσης τόνισε την εξαιρετική σημασία της εκδόσεως αυτού του τόμου, μη παραλείπουσα να εκθειάσει το γεγονός ότι ο τόμος εκδόθηκε και στη ρωσική γλώσσα και ότι η ενέργεια αυτή θα βοηθήσει, τον θρησκευτικό τουρισμό και στην ευρύτερη σύσφιξη των σχέσεων των δύο ομόδοξων λαών.
Ο τόμος «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» περιλαμβάνει κείμενα για τον ορθόδοξο μοναχισμό της Ιεράς Μητροπόλεως, κείμενα για τα μοναστήρια της Κέρκυρας και των Παξών, τα οποία έχουν σήμερα αδελφότητες, καθώς και φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, ο οποίος είχε την επιμέλεια έκδοσης του Τόμου.
Στο πάνελ για την παρουσίαση του Λευκώματος είχαν προσκληθεί ο γνωστός και λίαν αγαπητός κερκυραίος και δάσκαλός μας, ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αισιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, ο συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης, που τα τελευταία χρόνια κατοικεί στην Κέρκυρα και ο  Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Αισιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Σερέζη, ο οποίος μετά τους ομιλητές του πάνελ, κάλεσε στο βήμα τον Ποιητή  κ. Διονύση Καρατζά και κατόπιν τον υπεύθυνο φωτογραφίας κ. Δημήτριο Ταλιάνη, ο οποίος περιέγραψε τις εντυπώσεις του, από την επικοινωνία του με τους μοναχούς και τις μοναχές των μονών και δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος από τη λιτή ζωή τους και την εργατικότητά τους, προκειμένου να συντηρήσουν τις μονές τους, να καλλιεργήσουν τη γη, ώστε να κατορθώσουν να επιβιώσουν, παράλληλα με την προσευχή και την άσκηση των μοναχικών τους καθηκόντων και την πολλή αγάπη που προσφέρουν σε κάθε προσκυνητή.
Ο συντονιστής κ. Σερέζης, παρεκάλεσε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, να επευλογήσει την περαίωση της εκδήλωσης.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας, όχι μόνο για την πρόσκληση, αλλά κυρίως για την πολύ όμορφη εκδήλωση. «Απόψε ζήσαμε μυσταγωγικά» είπε συγκινημένος ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε, λέγων: «Θυμάμαι πως αδικούσαμε την Κέρκυρα, όταν την επισκεπτόμασταν, ως μαθητές και προσκυνούσαμε μόνο στον Άγιο Σπυρίδωνα. Τις τελευταίες φορές που ήρθα, αντίκρισα θησαυρούς απέραντους». Απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Κερκύρας είπε: «Η αγάπη σας οδήγησε τα βήματά μας και προσκυνήσαμε σε όλους αυτούς τους χώρους και είδαμε πόσο αγαπάτε και ενδιαφέρεστε για αυτόν τον τόπο. Αφού ασχολείστε τόσο με τα άψυχα και τους δίνετε ζωή, καταλαβαίνουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για τους ανθρώπους. Τα μοναστήρια μας είναι οι πνεύμονες της Εκκλησίας κι αν οι πνεύμονες αρρωστήσουν, το σώμα δεν είναι υγιές, γι’ αυτό ακριβώς και αυτοί που μας θέλουν ασθενείς, διαλέγουν και χτυπάνε αυτούς τους χώρους με διαφόρους τρόπους. Τα μοναστήρια είναι αυτά που υπέστησαν τη μεγαλύτερη εκδίκηση στο διάβα της ζωής της νεότερης Ελλάδος, ληστεύθηκαν, θησαυροί εκλάπησαν και στολίζουν βιβλιοθήκες και εκθέσεις άλλων χωρών. Εκείνοι που λένε ότι τους χρωστούμε, μας χρωστούν. Κάποτε να έλθει αυτή η ώρα να ανοίξουν οι πόρτες αυτών των βιβλιοθηκών και αυτών των μουσείων και να επιστρέψουν οι θησαυροί των μοναστηριών και να μείνουν οι τεράστιες προθήκες τους άδειες με φωτογραφίες των κατορθωμάτων τους».
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που περνάμε, λέγων ότι «οι κρίσεις που διερχόμαστε θα μας οδηγήσουν στην αναδημιουργία αυτών των χώρων. Αυτό φαίνεται στον ορίζοντα. Παρατηρείται μια εξέλιξη των μοναστηριών που λεηλατήθηκαν, διατηρώντας την παράδοση. Οι δημιουργοί, και κυρίως οι μοναχοί, που ζουν εκεί σέβονται την ιστορία, ζουν ταπεινά και αποδεικνύουν σήμερα, ότι ξέρουν για ποιο λόγο είναι εκεί και πώς πρέπει να πορεύονται».
Περαίνων  την σύντομη προσφώνησή του εξήρε το έργο της εκδόσεως του παρουσιαζομένου Λευκώματος και ότι είναι πολύ σημαντική η προσφορά της Μητρόπολης Κερκύρας στην ανάδειξη και την φροντίδα των μοναστηριών και δίδοντας τις ευχές του στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο του είπε: «Σεβασμιώτατε, εύχομαι να προχωρήσετε αυτό το σπουδαίο έργο και να είστε σίγουρος, πως πολλοί θα βρεθούν να σας ακολουθήσουν».
Ο τόμος «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» περιλαμβάνει περισσότερες από 200 φωτογραφίες του καλλιτεχνικού φωτογράφου κ. Δημήτριου Ταλιάνη,  καθώς και κείμενα για τον μοναχισμό στην Κέρκυρα του Ομότιμου Καθηγητού Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτ. Γεωργίου Μεταλληνού, για τον ορθόδοξο μοναχισμό του π. Μωυσή Αγιορείτη, του Αρχιμ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου, του Αρχιμ. Μεθοδίου Κρητικού, της μοναχής Ευφημίας και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Παναγιώτη Σκαλτσή και Νικολάου Ξιώνη, ενώ ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός συνέγραψε και ένα κείμενο για την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ενθρόνιση στην Κέρκυρα του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση σε όλους, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Νεκτάριος, για πολλή ώρα υπέγραφε αφιερώσεις στους αγοραστές του τόμου «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ».
Κείμενο: Πρωτ. Γεώργιος Σούλος
















Φωτογραφίες: www.amen.gr

Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ